meester Jos in de Arena lokaal

Zeeland

Meester Jos van Lith gaat met pensioen na ruim veertig jaar onderwijs

‘Ik ga de leerlingen en mijn collega’s enorm missen’

 Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl
OVENTJE – Jos van Lith uit Schaijk neemt na ruim veertig jaar afscheid van het onderwijs en gaat met pensioen. Bijna heel zijn carrière stond hij op basisschool Oventje voor de klas, met een lichte voorkeur voor de hogere klassen. Als enige mannelijke docent staat hij bekend als ‘de meester’. Jos gaat de kinderen en zijn collega’s enorm missen, net als de gesprekjes met ouders op de speelplaats.

Het is 1977 wanneer Jos zijn diploma haalt op de Pabo in Veghel. Het is een slechte periode voor onderwijzers, want er is weinig werk. “Ik heb bijna overal in het land gesolliciteerd”, blikt hij terug. “Zelfs in de Achterhoek en Groningen. Alleen niet in het westen. Ik vulde mijn tijd door her en der in te vallen. Via via ben ik in 1979 op de Mariaschool in Zeeland terechtgekomen, waar ik een zuster verving. Daar ging het ook slecht. Een jaar later kon ik gelukkig de overstap maken naar ’t Oventje, waar ik komende week afscheid neem.”

Meerdere generaties
Jos koos voor het onderwijs omdat hij graag met kinderen wilde werken. “Dat heeft me altijd getrokken”, licht hij toe. “Ik heb vaak snel een klik met ze. Hier op ’t Oventje is dat niet anders. Er is sprake van een hechte onderlinge band tussen de leerlingen. Dat is heel uitzonderlijk. Iedereen wordt in de groep opgenomen en geaccepteerd zoals hij of zij is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe je bent. De kinderen kunnen en mogen hier gewoon zichzelf zijn. Heel erg prettig om te ervaren.”
Doordat Jos al bijna veertig jaar op dezelfde school voor de klas staat, heeft hij meerdere generaties meegemaakt. “Van de meeste kinderen heb ik minimaal één en soms zelfs beide ouders in de klas gehad”, lacht hij.

‘Gouden team’
Jos is vol lof over zijn collega’s. “Basisschool Oventje kent een gouden team”, vindt hij. “Ze werken hier heel vooruitstrevend. Dat doen ze echt goed. Ik ging moeiteloos mee in hun plannen. Het is heel prettig om met die dames samen te werken. Er zijn hier de afgelopen jaren meerdere schooldirecteuren geweest, maar toch bleef alles gewoon draaien. Dat bewijst hoe zelfstandig het team hier kan werken. Heel fijn om onderdeel van uit te maken. Om die reden durf ik ook hardop te stellen dat deze school zeker niet zal sluiten. Er is zelfs groei aanstaande.”
In zijn periode als leerkracht heeft Jos de nodige veranderingen meegemaakt in het onderwijs. Waar hij van baalt, is dat er te veel naar resultaten gekeken wordt. “Dat heeft me altijd tegengestaan”, zegt hij. “Om het even heel oneerbiedig te zeggen: van een dubbeltje kun je geen kwartje maken. Het is veel belangrijker dat je ze een goede basis meegeeft. Leerlingen moeten nog zolang in de schoolbanken zitten, laat ze dan ook een beetje lol hebben zodat ze met plezier naar school komen. Uiteindelijk zie je dat toch terug in de resultaten. Het kind moet centraal staan. Daar gaat het om.”
Vanaf het begin heeft Jos lesgegeven aan een combinatieklas. Dit schooljaar gaf hij twee dagen per week les aan groep 4-5 en twee dagen aan groep 6-7-8. “Dat was heel erg wennen hoor”, vertelt hij. “Nu zou ik tijd over houden als ik slechts één klas zou hebben. De druk die daarbij komt kijken, ga ik toch wel missen.”

Vrijwilligerswerk
Wie denkt dat hij thuis op de bank gaat liggen, heeft het mis. Hij heeft volop plannen om zijn vrije tijd in te vullen. “Ik ben iemand die zijn mond niet dicht kan houden en altijd wil kletsen”, stelt hij met veel zelfkennis. “Daarom overweeg ik een à twee dagen per week vrijwilligerswerk te gaan doen in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld mensen op de eerste hulp voorzien van koffie en een praatje. Of kinderen voorlezen. Het gaat erom dat ik maar iets te kletsen heb. Verder wil ik actiever worden bij DAW Schaijk: lid van de maandagochtendploeg, bij het walking football-team, ballen uitdelen op de trainingsavond, een wedstrijdje vlaggen, noem maar op. Dat is allemaal veel leuker dan op de bank gaan liggen.”

Afscheidsreceptie
Woensdag 4 juli staat in het teken van Jos’ afscheid. “Het programma overdag is nog een verrassing voor me. Ik ben erg benieuwd.” Dan is er ’s avonds de mogelijkheid voor oud-leerlingen en ouders om gedag te zeggen. “Ik hoop dat er veel mensen even een handje komen geven.”

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 24 DECEMBERFijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar!

  We hebben 2018 feestelijk afgesloten met een geweldig diner in ons ‘pop-up’ restaurant. Hierna hebben […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 14 SEPTEMBERLeerlingenraad 2018-2019

  Ook dit jaar heeft de leerlingenraad een belangrijke taak. De verkiezingen gaan altijd op grond […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 29 AUGUSTUSVACATURE

    vacature BS Oventje gr. 4-5-6    

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Basisschool Oventje

Voor-Oventje 16
5411 NT Zeeland

T: 0486-45 12 04
E: dir.oventje@optimusonderwijs.nl

Basisschool Oventje

Voor-Oventje 16
5411 NT Zeeland
BEL Basisschool Oventje MAIL Basisschool Oventje

VOLG Basisschool Oventje OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE